top of page

VEELGESTELDE VRAGEN

 • Voor wie zijn de sessies?
  Iedereen die zich wil ont-wikkelen is welkom. Vooral als je merkt dat er iets in beweging wil of moet komen dan zijn natuursessies heel geschikt om je weer op gang te helpen. Ik werk zowel met jongeren als met volwassen. Als ik kijk naar degenen die bij mij komen dan zijn dit vooral: mensen met loopbaanvragen (Traject de Ontwikkelaar) mensen met zingevingsvragen en levensvragen mensen die veel stress en/of spanning ervaren mensen met burn-out klachten hooggevoelige mensen docenten die vastlopen in hun werk docenten die verdieping zoeken in hun werk mensen die recent intense levensgebeurtenissen hebben meegemaakt mensen die veel piekeren mensen die moeite hebben met het omgaan met gevoelens mensen die zich eenzaam, onbegrepen of buitengesloten voelen jongeren die vastlopen met zichzelf jongeren die niet weten wat ze willen met hun leven en toekomstvragen hebben jongeren die onzeker zijn over zichzelf jongeren met depressieve (negatieve) gedachtes/gevoelens mensen die niet op de juiste plek zitten in een relatie mensen die het gevoel hebben zichzelf kwijt te zijn geraakt mensen met een gegronde of juist een ontwikkelende intuïtie of spiritualiteit mensen die graag buiten zijn of dat nog niet van zichzelf weten en dat ontdekken in de sessies :-) Herken je jezelf in één (of meerdere) van deze beschrijvingen of heb je een ander thema waar je op vast loopt, dan ben je van harte welkom voor een nadere kennismaking!
 • Waar kan ik aan werken in een sessie of traject?
  Jij voelt zelf waarschijnlijk het best waar het niet lekker loopt. En heb je dat nog niet goed in beeld dan help ik je juist om dit helder te krijgen. Dit zijn onderwerpen waar vaak aan gewerkt wordt: Zelfvertrouwen en zelfzekerheid Contact met jezelf Verbinding Weten wat je wilt Keuzes maken Werkgeluk Grenzen aan kunnen geven Gevoel toelaten en er mee om kunnen gaan Rust in je hoofd Om kunnen gaan met hooggevoeligheid Contact met je lichaam Jezelf ont-wikkelen Balans tussen werk en privé Focussen Meer bewust-zijn Positief en realistisch zelfbeeld Betekenisgeving Omgaan met levensveranderende gebeurtenissen Ontwikkeling van je intuïtie Je levensverhaal zien, voelen, begrijpen en voortzetten Omgaan met (jouw eigen) spiritualiteit Herken je één (of meerdere) van deze onderwerpen of heb je een ander thema/vraag waar je op vast loopt, dan ben je van harte welkom voor een nadere kennismaking om te kijken of een Natuursessie of traject van Panoramasessies voor jou passend is!
 • Hoe kan ik kennismaken met de coach en de sessies?
  Als je wilt werken aan jezelf is het belangrijk om een goede klik te hebben met degene die je begeleidt of coacht. Ik vind het dan ook fijn om even de tijd te nemen om elkaar te leren kennen voordat je besluit om een Natuursessie of het traject Natuursessies aan te gaan. Kennismaken kan op verschillende manieren: Optie 1 (voor losse Natuursessie of Ontlader): Telefonisch of online via Zoom. Optie 2 (voor trajecten): Een wandeling van 30-45 min. op de locatie waar je ook de sessies zou willen. In de kennismaking is er vooral aandacht voor het verkennen van of wij een match zijn: oftewel waar loop jij tegenaan en voelen jij en ik beiden dat ik jou daar mee verder mee kan helpen? En natuurlijk is er ruimte voor verdere praktische vragen. Wil je alvast iets meer weten over mij en hoe anderen het vonden om door mij gecoacht te worden? Hier vind je ervaringen van anderen. Contact opnemen kan via het contactformulier of je kunt me bereiken via 06-20533347. Ik ben vaak in de natuur aan het werk (of aan het genieten :-)) maar neem altijd binnen twee (werk)dagen contact met je op.
 • Waarom is de duur van de sessies wisselend en vaak tussen de 1,5 en 2,5 uur?
  De grote kracht van natuur schuilt in even echt aanwezig kunnen zijn in het moment zelf. In de sessies maken we gebruik van die rust en het bewust-zijn. En ook van de vertraging en verstilling die veel ervaren wordt in de natuur. Het heeft namelijk geen zin om je te haasten en wat je te vertellen, te ontdekken en te voelen hebt in een afgemeten uurtje te proppen. We nemen er echt de tijd voor. En wanneer je de natuur in gaat is het fijn dat die alledaagse gehaaste tijd ook even niet hoeft te bestaan. Een sessie duurt in klokuren dus soms 1,5 uur maar soms ook 2,5 uur. Dit brengt ook met zich mee dat je echt ergens dieper op in kunt gaan. Door de rustgevende werking van de natuur kunnen de sessies ook makkelijk zo lang duren zonder dat het te veel wordt. In één lange sessie, bereiken we meer dan bij twee of drie sessies van een uurtje, omdat we bovendien geen tijd kwijt raken aan afsluiten en opnieuw beginnen. Natuursessies bieden daardoor de gelegenheid in een relatief korte periode een diepgaand resultaat te boeken.
 • Moet ik me voorbereiden op een sessie?
  Vaak zal ik je vooraf vragen om zelf alvast goed in te voelen op waar je het over wil hebben. Krijg je het niet helder dan is dat geen probleem, daar is de sessie dan juist ook voor. Wel is het fijn als je zelf er al even bij bent geweest met je aandacht en energie. Vaak vraag ik ook om een specifieke voorbereidende oefening(en), dit communiceer ik dan duidelijk met je via mail of app. Verder is het vooral fijn als je zo open mogelijk de sessie in gaat en vertrouwt op wat er uit zal komen.
 • Waar vind ik het adres van de sessie(s)?
  Het adres van de natuurlocatie voor jouw sessie ontvang je na de kennismaking en vooraf aan iedere volgende sessie. Afhankelijk van wat bij jou past, spreken we bij hetzelfde startpunt of juist telkens andere startpunten af in de buurt van de hoofdlocaties (Omgeving Steenwijk en Utrechtse Heuvelrug).
 • Zijn alle soorten sessies op alle locaties te doen?
  Sommige sessies kunnen op alle locaties, andere niet. We overleggen altijd over welke locatie jouw voorkeur heeft. Natuursessie: Op alle locaties (Vlieland in overleg) Natuursessies+: Omgeving Steenwijk, Utrechtse Heuvelrug Natuursessies++: Omgeving Steenwijk, Vlieland Ontwikkelaar: Omgeving Steenwijk, Utrechtse Heuvelrug Ontlader: Omgeving Steenwijk, Utrechtse Heuvelrug Opfrisser: Omgeving Steenwijk, Utrechtse Heuvelrug Ontdekker (Workshop): Vooralsnog alleen Omgeving Steenwijk Op aanvraag kunnen sessies ook bij jou in de buurt gehouden worden. Afhankelijk van waar dat is zijn daar extra (reis)kosten aan verbonden.
 • Gaan we met slecht weer ook naar buiten?
  Er bestaat geen slecht weer, alleen maar slechte kleding ;-) Het weer brengt je ongetwijfeld ook iets waar je van kunt leren en is onderdeel van het buiten in de natuur zijn. Ook bij regen en sneeuw trekken we er op uit. Zorg dan voor goede schoenen of laarzen. Fijn is ook om een goede jas bij je te hebben en ik heb altijd een extra poncho en paraplu bij me. De sessies gaan in principe dus altijd door. Bij te extreme weersomstandigheden waarbij ook een code oranje of rood is afgegeven, zullen we uiteraard kijken of het haalbaar is en eventueel de sessie verzetten.
 • Ik heb geen auto, hoe kom ik dan op de natuurlocaties?
  De locaties zijn altijd goed te bereiken met trein in combinatie met bus of OV-fiets. We kunnen daar altijd in overleggen wat voor jou te doen is. Ook kan ik je eventueel met de auto een keer ophalen van het station. De locaties liggen nooit meer dan 10-15 minuten rijden van de volgende stations: Steenwijk, Driebergen-Zeist of Maarn.
 • Ik kan niet zo lang wandelen of staan, kan ik dan wel een sessie volhouden?
  Allereerst zullen we zeker niet altijd de volle tijd aan de wandel zijn. Ook gaan we altijd uit van jouw tempo en kunnen ook een plek opzoeken in de natuur om in te zitten. Mocht het echt niet gaan dan kunnen we ook met natuuruitzicht in of buiten bij mijn praktijk bij Steggerda zitten.
 • Wat zijn de kosten van de sessies?
  Bovenstaande tarieven gelden voor particulieren. Neem contact op voor de tarieven voor organisaties en bedrijven.
 • Welke mogelijkheden zijn er om Natuursessies/De Ontwikkelaar vergoed te krijgen?
  Natuursessies vallen onder zingevingsbegeleiding, coaching en loopbaanbegeleiding. Deze worden doorgaans niet vergoed via de zorgverzekering. Werkgevers zijn vaak wel bereid om de kosten van coaching te vergoeden. Zeker als het gaat om loopbaantrajecten en persoonlijk leiderschapstrajecten waardoor dat je goed blijft functioneren (Traject de Natuursessies+) en op de juiste plek aan het werk bent (Traject De Ontwikkelaar). Er zijn dus wel verschillende vergoedingsmogelijkheden. Hieronder op een rijtje: MOGELIJKHEDEN VANUIT JE CAO Een CAO is in veel gevallen een flink boekwerk, maar het opgeven van zoektermen brengt je al snel naar eventuele vergoedingsmogelijkheden. De hoogte van het individuele ontwikkelingsbudget hangt in veel gevallen af van de duur en omvang van je dienstverband. Kijk in jouw CAO wat de mogelijkheden zijn. VERGOEDING DOOR JE WERKGEVER Redenen waarom werkgevers zelf coachingstrajecten vergoeden kunnen bijvoorbeeld zijn: goed werkgeverschap, verhoging arbeidsproductiviteit, verzuimpreventie, dreigende arbeidsongeschiktheid en snelle re-integratie na ziekte. Als je probleem gedeeltelijk werkgerelateerd is, informeer dan zeker bij je werkgever naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij je leidinggevende, personeelszaken/HR, arbodienst of de bedrijfsarts. Vaak is er wel een budget voor een loopbaantraject. VERGOEDING DOOR BELASTINGDIENST Kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding zijn in sommige gevallen, inclusief BTW, aftrekbaar van je belasting als “scholingskosten”. De coaching moet dan wel geheel bedoeld moet zijn voor je loopbaan of beroep. Als je het coachtraject zelf betaalt kan je de kosten als studiekosten opnemen bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Hierdoor is soms maar 50% van het coachtarief voor eigen rekening. Neem contact op met je belastingadviseur om te checken hoe je hier aan kan voldoen. O&O FONDS (OPLEIDINGS- EN ONTWIKKELFONDS) Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen dragen financieel bij aan de scholing van werknemers in hun branche. Werkgevers en werknemers kunnen een beroep doen op de middelen die de O&O-fondsen beheren. Kijk daarom of jouw werkgever of branche aangesloten is bij een opleidings- en ontwikkelfonds om te zien of een vergoeding voor persoonlijke ontwikkeling gericht op je loopbaan mogelijk is. WERKZAAM BIJ DE OVERHEID? Ben je rijksambtenaar? Via het A+O Fonds Rijk is er een budget van €1500,- beschikbaar voor loopbaanadvies Dit kun je alleen bij een NOLOC Register Loopbaanprofessional besteden. Gelukkig ben ik geregistreerd als Register Loopbaanprofessional bij de NOLOC dus kan je gehele traject vergoed worden. Check het A+O Fonds Rijk of je hiervoor in aanmerking komt. SPECIAAL VERLAAGD TARIEF Ben je student of heb je een laag inkomen, neem dan contact met me op. Ieder jaar maak ik plek voor een aantal mensen die voor een lager tarief een traject kunnen volgen bij mij. Gewoon omdat iedereen een kans verdient om zich te ontwikkelen.
Voor wie zijn de sessies?
Waar kan ik aan werken?
Tarieven
Kennismaking
Mogelijkheden voor vergoeding
bottom of page